Univerzitet "Privredna akademija"Brčko distrikt BiH

U suradnji s Omladinskim centrom „Vermont“ i uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH organizirao je „Šesti sajam obrazovanja i zapošljavanja“.

Posjetiteljima je pružena izvrsna prilika za izravni kontakt s predstavnicima tvrtki, informiranje o novim radnim mjestima i tržištu rada, te unapređenje osobnih i profesionalnih vještina kroz prateće aktivnosti Sajma.

Na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja i zapošljavanja sudjelovalo je 25. privrednih subjekata, 25 fakulteta iz cijele BiH, te četiri brčanske srednje škole i centar za obrazovanje odraslih.

Sajam je uz gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića svečano otvorio i predsjednik skupštine Brčko distrikta  Siniša Milić uz poruku da je ovo izuzetna prilika da se učenici brčanskih srednjih škola upoznaju sa ponudom za nastavak njihovog obrazvanja, a sa druge strane da se upoznaju i s ponudom na tržištu rada i potrebama naše privrede.

„Kao što je važno da imamo dovoljan broj radnika, mnogo su važniji uvijeti koji dovode do takvog stanja na tržištu, te je zadatak Vlade i zakonodavne vlasti da  kreiraju određene propise u vidu adekvatnog plaćanja i uvjeta rada, te da stvore povoljan ambijent da mladi ljudi ne odlaze iz Brčkog. S druge strane da ne opterećujemo ni privredu ni privredu previše sa izdatcima, porezima, dobrinosima i svime drugim što bi moglo uticati na njihov rast i razoj“ kazao je Siniša Milić.

Ravnateljica zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, Tamara Duvnjak Mitrović , istaknukla je kako su na prošlogodišnjem sajmu obrazovanja i zapošljavanja ostvarili uspješnu konekciju između poslodavaca i nezaposlenih osoba, kao i učenika koji su na Sajmu pronašli i opredjelili se za određena zanimanja.

Sajam je  posjetio je veliki broj aktivnih tražitelja posla s Brčanskog Zavoda za zapošljavanje, kao i učenika brčanskih osnovnih i srednjih škola, s ciljem da se upoznaju sa ponudom  za dalji nastavak njihovog obrazovanja.

U okviru pratećeg sajamskog programa, u sali omladinskog centra “Vermont” organizovana je panel diskusija na temu „Šta činimo da zadržimo mlade u Brčkom“. U diskusijji su učestvovali Aleksandar Pajkanović doc.dr. na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i uspješni preduzetnik, koji se usavršavao na inostranim i domaćim Univerzitetima. Pored Aleksandra učesnici panela bili su Sanela Hadžajlić, potpredsjednica Privredne komore Brčko distrikt BiH, Srđan Kisić šef Pododijeljenja za srednje obrazovanje i Tamara Duvnjak Mitrović direktorica Zavoda za zapošljavanje. Panelisti su svojim  ličnim iskustvima i znanjem doprinjeli prisutnima da se lakše opredijele za svoje buduće obrazovanje i zanimanje, te iznijeli pogodnosti koje nude institucije Brčko distrikta, a u cilju stimulacije mladih kako bi osigurali budućnost u svom gradu.

Ravnatelj Omladinskog centra „Vermont“ Damir Radenković, rekao je da je pored ovog Sajma otvoren i Ured za karijerno usmjeravanje kroz koji je prošlo oko 700 mladih ljudi.

“ Ured će djelovati do kraja augusta ove godine, sa ciljem da uskladimo obrazovne profile sa željama mladih, s njihovim zahtjevima i kompetencijama, a onda da zajedno sa njima kontaktiramo te fakultete i da im pronađemo ono što je za njih najbolje i gdje će oni biti zadovoljni i sretni.“