Univerzitet "Privredna akademija"Brčko distrikt BiH

Osnovne studije – Kozmetologija

Student koji odbrani diplomski rad poslije položenih svih nastavnih predmeta predviđenih nastavnim planom i programom za osam semestara dobija uvjerenje o  završenom studijskom program sa 240 ECTS bodova, i to diplomirani, sa naznačenim modulom – 240 ECTS.

Kozmetolog

Diplomirani kozmetolog je stručnjak sa znanjem o njezi kože, kose, noktiju i drugim aspektima ljepote i estetike. Ovi stručnjaci prolaze kroz obuku koja obuhvata temeljne principe dermatologije, hemijskih sastava proizvoda, tehnike njege kože i estetske procedure.

Nakon završetka ovih studija, diplomirani kozmetolog može raditi u salonima ljepote, spa centrima, wellness ustanovama, kozmetičkoj industriji i sličnim okruženjima. Njihove odgovornosti uključuju pružanje usluga kao što su tretmani lica, masaže, manikuri i pedikuri, te savjetovanje klijenata o njezi kože i upotrebi kozmetičkih proizvoda.

Osim toga, diplomirani kozmetolog može raditi kao savjetnik za kozmetičke proizvode, voditi vlastiti kozmetički salon ili raditi kao edukator u oblasti njege ljepote. Važno je napomenuti da se ova profesija često razvija i zahtijeva konstantno ažuriranje znanja o najnovijim trendovima, proizvodima i tehnikama njege ljepote.

Kozmetolog i estetičar

Diplomirani kozmetolog i estetičar je stručnjak koji je završio studijski program usmjeren na nježu kože, ljepotu i estetiku. Njihova obuka obuhvata temeljne principe njege kože, korištenje kozmetičkih proizvoda, tehnike tretmana lica i tijela, kao i estetske procedure.

Nakon završetka studija, diplomirani kozmetolog i estetičar može raditi u kozmetičkim salonima, spa centrima, wellness ustanovama, kliničkim okruženjima i industriji ljepote. Njihove odgovornosti uključuju pružanje različitih tretmana za kožu i tijelo, tretmane lica, masaže, manikure, pedikure i druge usluge ljepote.

Osim toga, mogu savjetovati klijente o odgovarajućoj njezi kože, preporučivati proizvode za održavanje ljepote, te se baviti personaliziranom nježom i estetskim tretmanima. Diplomirani kozmetolog i estetičar mogu se takođe specijalizirati za određene tehnike i usluge, kao što su mikrodermoabrazija, mezoterapija, i druge napredne procedure.