Univerzitet "Privredna akademija"Brčko distrikt BiH

Osnovne studije – Informacione tehnologije

Informacione tehnologije; Softversko inženjerstvo; Vještačka inteligencija

Navedeni Studijski programi obuhvataće tehničku naučnu oblast u informacionim tehnologijama, tri ciklusa akademskih studija. Prvi ciklus biće u trajanju od četiri godine (240 ECTS).

Student koji odbrani diplomski rad poslije položenih svih nastavnih predmeta predviđenih nastavnim planom i programom za osam semestara dobija uvjerenje o završenom studijskom program sa 240 ECTS bodova, i to diplomirani inženjer informacionih tehnologija ili diplomirani inženjer informacionih tehnologija na osnovu odabranih izbornih predmeta na odabranom modulu – 240 ECTS.

Informacione tehnologije

Informacione tehnologije (IT) su skup tehnologija i alata za obradu, pohranu, prenos i upravljanje informacijama. To uključuje softverske aplikacije, hardverske uređaje, mrežne komunikacije, sigurnosne protokole i druge tehnološke alate i tehnike.

IT industrija je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu i igra ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji. Njena primjena je široka i može se vidjeti u svim aspektima svakodnevnog života, uključujući obrazovanje, posao, zabavu, komunikaciju, bankarstvo, zdravstvo i mnoge druge oblasti.

IT stručnjaci razvijaju, implementuju i održavaju različite vrste tehnoloških rješenja, kao što su softverske aplikacije, mreže, baze podataka, sigurnosni sistemi, web stranice, mobilne aplikacije i druge. Oni takođe igraju ključnu ulogu u razvoju novih tehnologija, kao što su umjetna inteligencija, mašinsko učenje, blokchain i internet stvari (IoT).

Karijera u IT-u može biti izuzetno izazovna i dinamična, a obuhvata različite uloge, uključujući programere, inženjere, analitičare, dizajnere, administratora baza podataka, stručnjake za sigurnost, menadžere projekata i mnoge druge. Stalni razvoj novih tehnologija i promjene u industriji osiguravaju stalnu potražnju za stručnjacima u ovoj oblasti.

Softversko inženjerstvo

Softversko inženjerstvo je disciplina koja se bavi razvojem, projektovanjem, testiranjem i održavanjem softvera. Ova disciplina obuhvata sve aspekte softverskog procesa, uključujući razvoj zahtjeva, projektovanje arhitekture, kodiranje, testiranje, implementaciju i održavanje softvera.

Cilj softverskog inženjerstva je da se razviju softverski proizvodi koji su visoko kvalitetni, pouzdani, skalabilni, održivi i efikasni. Da bi se to postiglo, softverski inženjeri koriste sistematični pristup razvoju softvera, koji uključuje upotrebu procesa i standarda, kao i različite metodologije, alate i tehnike.

U softverskom inženjerstvu postoji mnogo različitih uloga, uključujući programere, arhitekte, testere, dizajnere korisničkog interfejsa, stručnjake za baze podataka, menadžere projekata i mnoge druge. Različite uloge uključuju različite zadatke i odgovornosti, ali svi rade zajedno kako bi se osigurala uspješna isporuka softverskog proizvoda.

Softversko inženjerstvo je važna disciplina u današnjem svijetu, jer sve više poslovnih procesa i društvenih aktivnosti zahtijeva softversku podršku. Softverski inženjeri su ključni za razvoj novih tehnologija, aplikacija i rješenja koja poboljšavaju živote ljudi i poslovanje.

Vještačka inteligencija

Studiranje vještačke inteligencije je vrlo popularan izbor za studente koji žele biti uključeni u razvoj inovativnih tehnologija i računarskih sistema. Ovaj studijski program obično uključuje kurseve iz računarske nauke, matematike i statistike.

Studenti se obično upoznaju sa osnovama programiranja i računarskih sistema, a zatim se fokusiraju na specifične koncepte vještačke inteligencije, kao što su učenje na osnovu podataka, duboko učenje, prirodni jezik obrade, robotika i mnogi drugi.

Osim toga, studenti također mogu imati priliku da rade na projektima u kojima se primjenjuju vještine koje su stekli tokom studija. Ovi projekti mogu uključivati razvoj aplikacija koje koriste vještačku inteligenciju, izgradnju robota i drugih sistema autonomne kontrole, analizu podataka i druge slične zadatke.

Nakon završetka studija, studenti sa ovim znanjima mogu se zaposliti u različitim sektorima, uključujući tehnološke kompanije, istraživačke centre, zdravstvene ustanove, finansijske institucije i mnoge druge industrije koje koriste vještačku inteligenciju.